Боксерська капа інструкція застосування

19.03.2021 15:55 Блог
    Боксерська капа інструкція застосування

    У процесі боксерського поєдинку велика ймовірність того, що боксер може отримати травму щелепно-лицевого апарату, після якого просто не зможе тривалий час займатися спортом. Тому всі боксерські поєдинки проводяться за наявності у спортсмена відповідного захисту. Розглянемо, які засоби використовуються для захисту від ушкоджень щелеп та м'яких тканин рота боксера.

    Види та особливості підгонки боксерських кап

    Для того щоб захистити ясна від пошкоджень, боксери використовують спеціальну капу. Крім захисних функцій щелепи та зубів вона дозволяє уникнути поява рваних ран у порожнині рота, стабілізує щелепу, виключає ймовірність утворення обструкції трахеї, що відбувається у разі, якщо вибитий зуб перекриє доступ повітря у легені.


    Боксерська капа може бути двох основних видів - стандартна та подвійна , різниця між ними полягає в наступному. Однощелепна капа, як стає зрозуміло з назви, надягає верхні зуби, проте, дозволяє забезпечити повноцінну захист спортсмену. Великою перевагою даного засобу є те, що воно не перешкоджає повноцінному диханню. Через це стандартна капа набула найбільшого поширення. Подвійна капа має кращі захисні властивості, ніж стандартна, але вона ускладнює дихання, тому її здебільшого використовують тільки на тренуваннях так як крім повноцінного захисту вона дозволяє розвинути дихання, пристосувати організм до нестачі насичення киснем при значних навантаженнях.

    Як виготовляються боксерські капи

    При виборі кап зверніть увагу на спосіб їх виготовлення, тому що від цього багато в чому залежатимуть її захисні функції. Найдешевшим варіантом є литі вироби. Вони здатні захистити зуби від сколу, пом'якшити удар, але через те, що литу капу ви не зможете ідеально підібрати під свій прикус, на цьому їх захисні функції обмежуються.

    Найбільшого поширення як серед любителів, так і професіоналів набули формовані капи. Вони виготовляються з термопластику, який розм'якшується за температури +75 градусів. Це дозволяє після розм'якшення прикусити капу і за рахунок цього надати їй форму вашого прикусу і як наслідок цього капа стане здатна повноцінно захистити ваші щелепи.

    Крім зазначених вище, існують так звані індивідуальні капи. Вони виготовляються в стоматологічних клинках по індивідуальному сліпуу прикусу спортсмена. Результатом стає те, що боксер отримує товар, який комфортно розміщується в ротовій порожнині, абсолютно не ускладнює дихання і в той же час забезпечує всі необхідні захисні функції. Це коштує досить дорого, тому індивідуальні вироби замовляються в основному професіоналами.

    Як здійснюється підгонка боксерської капи

    Так як переважна більшість боксерів користуються формами, що формуються, то розглянемо, що необхідно зробити для їх правильної підгонки. Після того, як ви купите цей пристрій потрібно:

    Як варити капу для боксу. Інструкція

    1. Приготуйте дві ємності, в одну налийте окріп, в іншу холодну воду.
    2. Помістіть капу в ємність з гарячою водою і протримайте там приблизно пів хвилини.
    3. Як тільки час вийшов, візьміть капу і якнайсильніше закусіть її стиснувши зуби. Тримайте її приблизно 3-5 хвилин.
    4. Після цього помістіть капу в холодну воду, щоб вона затверділа.

    Тобто все дуже просто та доступно для виконання будь-кому.

    При використанні капи не забувайте про індивідуальні правила гігієни. Після кожного використання промивайте виріб, зберігайте його у закритому контейнері.